Lästid: 3 minuter

Vad är Sildenafil?

Det omtalade och väldigt efterfrågade ämnet Sildenafil upptäcktes under 1980-talet av forskare som höll på att undersöka hur blodtrycket påverkar kroppen. Ursprungligen var det tänkt att användas för att främja ökat blodflöde hos hjärtsjuka. Men snabbt insåg man att det hade även motverkade manlig erektil dysfunktion. Så drastisk var effekten att det under 1990-talet började marknadsföras som potensmedel. Och blev även det första ämnet som visade sig kunna bota oförmåga att bibehålla erektion.

  • Motverkar effektivt erektionsproblem.

  • Är världens mest använda potensmedel.

  • Finns tillgängligt över hela världen.

Numera är det världens mest efterfrågade potensmedlet. Och tack vare den växande generikamarknaden har prissättningen blivit avsevärt mycket mer förmånlig på senare tid. Men är det helt och hållet riskfritt att använda? Och på vilket sätt främjar det erektion? Låt oss titta närmare på några av de mest vanligen förekommande frågorna.

Hur fungerar det egentligen?

Ett väldigt påstående är att Sildenafil ökar blodflödet till penis. Även om det är sant så är det i viss utsträckning en förenkling. Vad som egentligen sker är att Sildenafil blockerar det kroppsegna enzymet fosfodiesterasenzym. Detta minskar nedbrytningen av så kallat cykliskt guanosinmonofosfat (cGMP), vilket i sin tur utvidgar blodkärlen och främjar blodflöde.

Hur doseras det?

Allra vanligast är att ta det i form av tabletter som finns tillgängliga i ett flertal dosnivåer, däribland sildenafil 50mg. Ofta rekommenderas det att man inte använder mer än vad som krävs för att få effekt. Även om de flesta tar det oralt som tablett så förekommer det att det i kliniska sjukhusmiljöer injiceras för snabbare effekt och större verkningsgrad.

Hur länge verkar Sildenafil

När det kommer till sildenafil verkningstid så uppger de flesta att de märker effekt inom ungefär 20 minuter. Och det verkar under ungefär två timmars tid. Därför rekommenderas att man inte använder det allt för ofta. Vad som är unikt är att det tack vare sin snabba verkan gör att man inte behöver planera i någon större utsträckning, utan helt enkelt kan använda det vid behov.

Ger Sildenafil några biverkningar?

Även om allvarliga och icke-övergående bieffekter och sildenafil biverkningar är väldigt ovanligt så finns det skäl till försiktighet för vissa grupper. Personer med kardiovaskulära sjukdomar, Peyronies sjukdom eller de som äter PDE5-hämmare eller alfa-receptorblockerare bör generellt sett vara försiktiga med dosering. Om man vet av sig att man har denna sorts bakomliggande problematik så är det alltid en bra idé att konsultera en läkare innan bestämmer sig för att använda Sildenafil. På så sätt kan man vara säker på att man slipper otroliga och oönskade problem. För de flesta personer så är det däremot en helt oproblematisk medicin.

När det kommer till allmänna biverkningar så är det vanligt med huvudvärk, rodnad, täppt näsa, suddig syn och matsmältningsproblem. Dessa biverkningar är vanligast vid större doser, och om man använd högre dos så som sildenafil 100mg kan det vara en idé att testa lägre dos. Men det är tvärt att komma ihåg att Sildenafil generellt sett anses vara den säkraste och mest välanvända medicinen för att snabbt och effektivt motverka erektil dysfunktion och främja långvarig erektion.

1 Comment

  • visste inte att så många biverkningar av sildenafil 🙁

    Victor
    Posted 03/04/2020 at 08:01

Lämna en kommentar